Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание отхвърли президентското вето върху Закона за Сметната палата. От ГЕРБ гласуваха против.

Основната поправка в Закона предвижда връщането на колективното ръководство на Палатата от деветима членове, като досега то е от председател и двама заместници. Държавният глава Росен Плевнелиев върна закона за ново обсъждане с мотивите, че няма концепция за организацията на дейността на Сметната палата, както и заради липсата на визия каква конкретна дейност ще извършва всеки един от деветимата членове, предвидени в новия закон. Според него е неприемливо по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на Палатата.

Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че поправката в Закона цели смяна на сегашното ръководство. Стоянова атакува връщането на колективния орган:

Сметната палата по новия закон ще бъде формирана на партийно-квотния принцип. По него ще гласувате и на практика ще назначите кандидатурите на партийната върхушка. Това е изпълнение на основната цел, поради която беше променен този закон.

В отговор председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС заяви:

Твърдението ви, че по този начин ще ликвидираме едно професионално ръководство, между другото, и тримата членове, избрани от Тройната коалиция, ами никой не е вечен на поста си, госпожо Стоянова. Девет години е сегашният председател, дет се казва, дай Боже всекиму по девет години.

Цонев подчерта, че с поправките се връща колегиалната форма на управление, като най-важните решения ще се вземат след обсъждане в по-широка колегия и добави, че не разбира как юристите на президента не разбират тази разлика.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени