Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 6% от жп пътищата у нас са рехабилитирани

Министър Папазов откри втората скоростна отсечка по линията София - Бургас

Откриване на скоростната жп отсечка Михайлово - Калояновец
Снимка: Венелина Попова

Само 6 процента от жп пътищата в България са рехабилитирани и отговорят на съвременните изисквания за този тип транспорт. Това стана ясно при откриването на втората скоростна отсечка от жп линията София-Бургас, между гарите Михайлово и Калояновец. Новият релсов път позволява скорост до 160 км в час. 

До края на 2020-а година със средства от оперативната програма "Транспорт" трябва да бъде рехабилитирана цялата линия до морето, а до края на тази година, с пускането на още две отсечки, пътят до Бургас ще бъде съкратен с още половин час, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов

В близките години рехабилитацията на жп мрежата в България трябва да достигне 25 процента, по-важно, според министър Папазов е изграждането на нови жп магистрали. През май ще бъде пуснат железопътният трафик по Дунав мост 2, след като пробите са показали отлично състояние на линията. 

Данаил Папазов твърди, че посегателствата и кражбите по жп пътищата у нас са намалели, но на този етап България не може да въведе опита на други европейски държави за поддържане на сигурността на линиите, защото няма средствата затова. И не отрече, че ромските набези продължават денонощно. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна