Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри Венцислав Караджов за шеф на Комисията за защита на личните данни

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие новия състав на Комисията за защита на личните данни, предложен от Министерски съвет за новия петгодишен мандат. 

За председател е избран юристът Венцислав Караджов, който до момента беше главен експертен сътрудник към Комисията за контрол над службите за сигурност, използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения към Народното събрание. За членове на Комисията за защита на личните данни са избрани Цанко Вълков, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков

От ГЕРБ възразиха заради липсата на правила за избор на новия състав на комисията и невъзможността кандидатите да бъдат изслушани предварително.

От трибуната на парламента новоизбраният председател на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов заяви, че приветства възможността всеки гражданин да провери дали данните му фигурират в списъци на партии, регистрирани за изборите, но според него нивото на защита на данните в интернет не е достатъчно:

Считам, че този колективен орган следва да изисква решението на ЦИК, с което тя е взела своето решение за реализиране по този начин на достъпа през интернет, да провери в това решение дали са обсъждани и дали са предвидени достатъчно гаранции и съответно да даде предписания, ако се наложи тези гаранции да бъдат увеличени. Нивото на защита, според мен, не е достатъчно, може да се предвидят и други способи за защитата, така че това ниво да се повиши, като примерно невъзможността от едно ай пи да се прави повече от една проверка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!