Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Чуждите инвестиции у нас са се увеличили

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

По повод излезлия вчера доклад на БНБ, според който чуждите инвестиции у нас са намалели значително в сравнение с първите два месеца на миналата година, вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-изпълнителният директорът на Агенцията за инвестиции Костадин Джатев заявиха пред журналисти в Ловеч, че чуждите инвестиции не само не намаляват, но и са се увеличили три пъти.

Даниела Бобева обясни, че разминаването с доклада на БНБ идва от различната методика на изчисляване.

Данните на БНБ са си верни, но те трябва да бъдат сравнявани и интерпретирани за целите на политиката по начин, който да взима предвид различната методика и характера на тези числа. В никакъв случай не трябва да се гледат месечни данни за инвестиции. Обикновено когато се говори за инвестиции, се гледа на годишна база.

Заместник-изпълнителният директор на Българската агенцията за инвестиции Костадин Джатев обясни методиката. 

За да сравним данните, трябва да ги сравним с неревизираните данни за същия период на миналата година, февруари месец. И когато ги сравним ясно се вижда, че миналата година за същия този период неревизираните данни са били 40 милиона евро. Сега неревизираните данни за тези два месеца са 115 милиона. Ясно се вижда, че почти три пъти са повече инвестициите за същия период при сравняване на едни и същи данни. БНБ първо изкара предварителни данни, но след това те се преизчисляват и се доуточняват, тъй като трябва по-прецизна преработка на данните, които те получават.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна