Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуваме се с композитора Борис Карадимчев

Днес се сбогуваме с композитора Борис Карадимчев, който почина внезапно на 12-и април на 81-годишна възраст. Поклонението започна в 11.00 ч. в столичната църква "Свети Седмочисленици".

Най-ярките представители на музикалната гилдия се събраха в храма, за да си вземат последно сбогом с обичания и уважаван музикант, оставил ни в наследство едни от най-хубавите български поп и рок хитове. Карадимчев  композираше непрестанно, в последните си дни пишеше музиката  за исторически документален филм, чиято реализация не успя да види. За да се простят с него дойдоха и децата от вокалната формация Пим-Пам, с които маестрото работеше всеотдайно до последния си дъх и възпитаваше у тях усет към стойностната музика.

Певицата Мими Иванова си спомни:

Отиде си един много скъп за мен човек, който написа една от най-хубавите песни в репертоара ми - "Хора и улици", но по някакъв начин си мисля, че той си отиде чисто физически, а неговите песни са толкова много и толкова хубави, че ще пребъдат. Няма как да се забравят и той вечно ще е жив.

Композиторът професор Виктор Чучков каза: 

Получава се една голяма празнина не само в популярната музика. Той е творил в много области на българската музика и е много обичан от всички поколения. Оставя една дълбока следа като филмов, популярен композитор, като човек, който показа разбиране към чувствителността на много поколения.

Поетът Александър Петров си спомни:

Борис Карадимчев ми отвори вратата към професията, която имам. Първите песни с група "Тангра" - "Нашият град", "Любовта без, която не можем", "Богатство" бяха с него. Един достоен човек!

Басистът и  основател на група "Тангра" Константин Марков каза:

Борето беше един изключителен човек и мой много добър приятел. С него беше свързана и една голяма част от моята кариера като музикант, не само моята лична, но и на групата "Тангра". Той написа едни  от най-хубавите  песни, които ние изпълнихме и на него дължа и голяма част от развитието ми като музикат. Бог да го прости!

Напусна ни забележителен български творец. Познати и обичани са неговите песни "Бяла тишина", "Хора и улици", "Нашият град", песните за Детския хор "Пим-Пам". Изключителен е приносът на композитора Борис Карадимчев във филмовото изкуство. Той е автор на оригиналната музика на почти 200 анимационни, документални и игрални филма, сред които "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Матриархат", "Бон шанс, инспекторе!", "Куче в чекмедже", "Деца играят вън", "Като песен" и други, се казва в съболезнователното писмо на Министерството на културата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна