Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова онлайн платформа събира предложения за промяна в българската Конституция


Днес, когато се навършват 135 години от приемането на Търновската конституция, стартира първата по рода си у нас онлайн платформа за промяна в конституцията. На адреса konstitucia.bg неограничено ще се дават предложения, които да прераснат в проекто-конституция.

Приемането на предложения ще става чрез кратка регистрация - с имейл и парола. „След това потребителят избира категория - дали за президентската институция, дали за Министерския съвет или за някоя друга глава на конституцията - и след това предложението ще се публикува. Много от предложенията може би няма да са подходящи, но това ще прецени екип от юристи, които ще дават професионален коментар в рамките на седем дни след постъпването на идеята“, поясни пред Радио София Стефан Марков - студент в Софийския университет (учи Социални дейности), създател на сайта, и част от екипа на Constitutionерите.

Според социологическо проучване от края на 2013 г. над 70% от анкетираните българи искат промяна в конституцията. От друга страна около 70 на сто не са чели основния закон. Така че новият сайт очевидно е нужен и ще бъде полезен...

Чуйте разговора със Стефан Марков в „Ритъмът на столицата“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна