Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев за "Южен поток": България трябва да се съобразява с политиките на Европа

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

България е част от европейското семейство и по тази причина тя трябва да се съобразява с политиките на Европа. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев по повод приетата от ЕП резолюция.

Заедно с това, обаче, той подчерта, че строителството на "Южен поток" на наша територия ще започне още тази година. Според Стойнев проектът ще донесе на страната ни над 2% икономически ръст и много работни места.

Министърът предложи като алтернатива на "политическото жертване на "Южен поток": 

Защо да не прекъснем доставките на природен газ през "Северен поток". Ето една директна мярка. Само че "Южен поток" трябва да бъде жертван и ние, разбира се, трябва да се примирим с това. Не, това няма да стане. Русия е стратегически партньор на България. Да, ние ще спазим това решение, но ще се борим да има солидарност относно ефекта от тези санкции и разбира се ще се борим за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани.

Има варианти за спирането на проекта, допусна енергийният министър:

Тези избори ясно показват, че ако ЕНП спечели изборите, може "Южен поток" да бъде спрян.

Драгомир Стойнев обясни какви ще са загубите за страната ни при такъв сценарий: 

Ние ще се откажем от близо пет хиляди работни места, ще се откажем от работа за българските фирми, ще се откажем от сигурни доставки на природен газ. Отново ние трябва да треперим, не дай си Боже, в някоя държава да не стане конфликт, за да ни се прекъснат доставките на природен газ. Загубите наистина ще имат конкретни измерения. Сега не искам да ги споменавам пред вас, но когато ви се спира работата с основен търговски партньор, сами разбирате, че това по никакъв начин няма да стимулира българската икономика, а ние се отлепихме от дъното.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна