Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

275 гигантски великденски яйца в центъра "Рокфелер"

Снимка: Дом на хумора и сатирата в Габрово

Нюйоркчани ще могат да посетят изложба на 275 гигантски великденски яйца в центъра "Рокфелер". Събитието е част от продължилото повече от две седмици търсене на яйцата, които бяха разпръснати из "Голямата Ябълка".

Идеята за високите около метър яйца е на дизайнерската бижутерийна компания "Фаберже". Те са част от екстравагантна версия на американката великденска традиция за намиране на скрити яйца.

Окичените с бижута експонати бяха разпръснати из петте региона на Ню Йорк. Всяко е дело на известен артист, дизайнер, фотограф или архитект. Едно от тях е дарение от принца на Уелс и дукесата на Кромуел и е под формата на героя Хъмпти Дъмпти.

Жителите и гостите на метрополиса можеха да откриват експонатите с помощта на мобилна апликация, която индикира, когато са в близост до някое от тях.

До 25-и април пъстрите яйца ще бъдат в "Рокфелер", а след това ще са изложени на аукцион в "Сотбис". Вече има обявени първоначални цени, като яйцето с формата на Хъмпти Дъмпти, което е оценено на 16 хиляди долара, а други достигат до над 30 хиляди. Приходите от аукциона ще отидат за благотворителност.

Подобно на нюйоркското издирване на великденски яйца имаше през 2012-а година и в Лондон. Тогава бяха събрани около 1 милион долара за благотворителстност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна