Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълбокият разкол между Русия и Украйна пролича и във великденските поздравления на патриарсите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският враг, който извърши агресия в Украйна, е обречен на провал, заяви православният патриарх на Киев Филарет във Великденското си послание тази нощ. "Бог не може да бъде на страната на злото, по тази причина врагът на украинския народ е обречен на провал", каза патриарх Филарет.

Нека се молим никой да не може да унищожи "Свещената Русия", призова от своя страна патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. По време на Великденската литургия в катедралния храм "Христос Спасител" в руската столица, главата на Руската православна църква изтъкна, че всички опити да бъде отнета Украйна на Русия в миналото са се проваляли.

Властите в Киев обявиха, че за времето на Великденските празници спират "активната фаза" на антитерористичната операция в Източна Украйна. Външният министър Андрий Дешчица обаче заяви, че акциите ще продължат, ако сепаратистите не се изтеглят от окупираните правителствени сгради.

Междувременно Дмитрий Песков - говорител на Владимир Путин, заяви, че руският президент еднолично е взел решението за анексирането на Крим миналия месец. Пред руската телевизия ТВЦ Песков предупреди, че ако НАТО продължи да се разширява и направи още една крачка към руските граници, това ще предизвика преначертаване на цялата европейска архитектура за сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна