Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много вярващи изпълниха храмовете в страната на Великден

Снимка: БГНЕС

Червени яйца раздаде на вярващите в храма Пловдивският митрополит Николай след приключване на богослужението за Второ Възкресение. Службата в митрополитската църква "Света Марина" продължи повече от час и половина, като част от нея се водеше на различни езици.                     Великденско утро за децата и техните родители организира община Пловдив. Освен в семейните надпревари, децата участваха в конкурс за най- красиво яйце и за яйце - борец. Празникът завърши с масова снимка на сцената пред Общината и с раздаването на пакети с козунак.  

Стотици вярващи от Враца се събраха в катедралния храм, "Свети 12 апостоли" на празничното богослужение за Христовото възкресение. 

По време на Възкресната вечерня общата радост на свещенослужителите и божият народ прозвуча единогласно в най важното пасхално песнопение. Христовото Възкресение, живата ни вяра и нашата светла спасителна надежда за духовното ни развитие, са думи от пасхалния богослов на врачанския митрополит Калиник.

Тържествената литургия за Възкресение Христово събра хиляди вярващи в храмовете на град Раковски, където се намира най-голямата католическа общност в България.

"Да имаме повече вяра в себе си и в Бог". С тези думи започна пожеланието си в днешния празничен ден отец Евгени от църквата Непорочното зачатие на Дева Мария:

Вяра, че Бог е този, който направлява  нашият живот, че Бог е този, който изпълва нашите сърца, преди всичко с любов, така че желание е на всеки един от нас да не се предаваме, когато е трудно. Да са живи и здрави всички и възкръсналия Иисус, който ни обича безкрайно, да ви помага, да ви благослови.

Пред католическата църква Пресвето сърце Исусово в Раковски 17-годишният Иво Райков обясни как чувства празника:

Великден за мен е победата над смъртта, победата над греха и надеждата, че някой ден всеки от нас ще достигне именно до Възкресение на телата и до най-висшата цел за всеки човек - светостта, общуванвето с Бог.

С тържествена литургия арменската общност в Бургас отбеляза Възкресение Христово в храма „Сурп Хач“. И при арменците, както при православните християни, религиозните ритуали започват на Велики Четвъртък:

Тържествена литургия, ритуално измиване на крака и символично пресъздаване на тайната вечеря включват религиозните ритуали на Велики Четвъртък в Арменската апостолическа църква. Още за традициите разказва отец Дер Зарех: 

Правим измиването на крака, което Иисус е направил на своите ученици, за да им докаже, че господаря винаги е равен със своите слуги. При нас плащеницата си я носим, заставаме пред олтара и всички минават под плащеницата.

Близо 1500 души наброява арменската общност в Бургас. Част от тях, предимно жени присъстваха на великденската литургия в храм „Сурп Хач“ снощи. Днес на празника арменската църква раздава за здраве на своите миряни козунаци и червени яйца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна