Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Ако бъдем атакувани, ние със сигурност ще отговорим

| обновено на 23.04.14 в 14:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Русия трябва да са напълно готови за действие в случай на заплаха на интересите на гражданите на страната ни, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю на английски за телевезия РТ.

Ако бъдем атакувани, ние със сигурност ще отговорим, заявява той в интервюто, което предстои да бъде излъчено по-късно днес, се казва в уебсайта на телевизионния канал. 

Ако законните ни интереси, интересите на руските граждани бъдат атакувани пряко, както това стана в Южна Осетия например, не виждам друга възможност, освен да отговорим в съответствие с международното право. Нападението над руски граждани е нападение над Русия, е заявил Лавров.

Властите в Украйна не изпълняват договореностите за урегулиране на кризата, постигнати на четиристранната среща в Женева, казва още Сергей Лавров.

Властите в Киев не изпълниха нищо от това, за което се споразумяхме в Женева, цитира Туитър думите на Лаврав в ексклузивно интервю за телевизионния канал РТ.

Страните в Женева се договориха да не се позволява на екстремистите свобода на действие, "Десният сектор" обаче продължи провокациите, които доведоха да гибелта на хора в Славянск по време на Великденските празници, е заявил Лавров.

Миналия четвъртък в Женева се състояха преговори между Украйна, Русия, САЩ и ЕС за кризата в Югоизточна Украйна. Страните се договориха да вземат мерки за деескалация на ситуацията чрез разоръжаване на незаконните формирования и освобождаване на незаконно окупираните сгради, както и за начало на национален диалог за провеждане на конституционна реформа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна