Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проруският кмет на Харков е бил прострелян в гърба от неизвестни мъже

| обновено на 28.04.14 в 14:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проруският кмет на източноукраинския град Харков се бори за живота си, след като бе сериозно ранен при стрелба, предаде АФП. Генадий Кернес е бил ранен в гърба по време на атака от неизвестни въоръжени мъже. 

Украинската служба за сигурност арестува проруския заместник-кмет на Славянск Игор Перепечаенко, тъй като го смята за отговорен за организирането на сепаратистки мероприятия и масови безредици в Донецка област, където се намира Славянск. Тринадесет привърженици на идеята за федерализация на Украйна са били арестувани в Харков през изминалата нощ. Те са били задържани на централния площад на източния украински град. Според властите проруските активисти незаконно са разпънали на площад "Свобода" палатки и са се оградили с дървени дъски и чували с пясък.

Руският външен министър Сергей Лавров и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха задържането в Украйна на наблюдатели от ОССЕ. По-рано Германия призова Русия да използва влиянието си върху проруските сепаратисти в Източна Украйна, за да гарантира освобождаването на наблюдателите, които са задържани в град Славянск.

Проруски сепаратисти превзеха главната сграда на милицията в източноукраинския град Костянтинивка, съобщи говорител на
украинското вътрешно министерство, цитиран от Ройтерс. Нападението е станало около 6 часа сутринта, когато около 30 неизвестни лица нахлули в сградата и окупирали приземния етаж. Местният началник на милицията води преговори с окупаторите, чиито искания не са известни. Според ИТАР-ТАСС, която цитира техни изказвания, те смятат да започнат подготовка за референдум на 11-и май за обявяване на независимост на самопровъзгласената Донецка народна република.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени