Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският президент разкритикува турското правителство

Йоахим Гаук
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Германия Йоахим Гаук, който е на посещение в Турция, разкритикува правителството на премиера Реджеп Ердоган заради ограничителните мерки срещу социалните мрежи, медиите и съдебната власт в страната.

Гаук пристигна на официално посещение в Анкара. Той разговаря с турския президент Абдуллах Гюл. След срещата двамата президенти дадоха съвместна пресконференция, на която германският държавен глава заяви
: Не разбирам защо след като правителството постигна убедителна победа на местните избори, в края на месец март изпитва нуждата да се намесва в делата на правосъдието, за да установи някакъв ред.

Германският президент подчерта, че ще постави тези въпроси, които са важни от гледна точка на състоянието на демокрацията в Турция и пред премиера Ердоган, с когото предстои да разговаря.
Освен по актуалните въпроси се предвижда двамата да обсъдят основно двустранните политически, икономически и търговски отношения между Германия и Турция.

Преди да дойде в Анкара, Йоахим Гаук посети анадолския град Кахраманмараш, където се намира базата на германските ракети "Пейтриът". Те бяха разположени преди две години за охрана на турските граници от сирийски нападения.
Президентът на Германия посети и лагера за сирийски бежанци, който се намира в тази област.

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна