Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън говори пред заседанието на Атлантическия съвет, посветено на разширяването на НАТО и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън ще говори пред заседанието на Атлантическия съвет, посветено на разширяването на НАТО и Европейския съюз. В конференцията участва и министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е изтъкнал необходимостта балканските държави да бъдат приети в НАТО възможно най-скоро. 

Министрите на външните работи на три балкански страни, сред които България, изтъкнаха необходимостта от разширяване на НАТО в района на Балканския полуостров, предаде ИТАР-ТАСС. Мнения в тази посока изразиха външните министри на България, Черна гора и Македония по време на дискусия в Атлантическия съвет. Като напомни, че България вече е член на НАТО, българският външен министър Кристиан Вигенин изтъкна необходимостта и останалите балкански държави да бъдат приети в Алианса възможно най-скоро. Черногорският му колега Игор Лукшич заяви, че присъствието на НАТО в региона ще помогне да се избегнат различни конфликти както предишни, така и нови. Според Никола Попоски, външният министър на Македония, има ред причини, поради които Македония трябва да стане член на организацията. По думите му на първо място това е по-съществена политическа предвидимост, която води до подобряване на инвестиционните перспективи

На среща със заместник държавния секретар на Съединените щати Уилям Бърнс министър Вигенин се е обявил за прагматичен подход по повод евентуални санкции срещу Русия и е подчертал, че предвид сериозните потенциални загуби за България и други европейски държави, се надява Европейският съюз да избегне налагането им.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна