Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът избира председател на Сметната палата

| обновено на 30.04.14 в 10:49
Снимка: Ивайло Михайлов

На редовното си заседание днес парламентът ще избере председател на Сметната палата. Депутати от Коалиция за България и ДПС предложиха за поста Лидия Руменова, която е бивш член на Сметната палата. В 14-дневен срок от избирането председателят ще направи предложение пред Народното събрание за избор на още 8 членове на ръководството на Сметната плата.

Депутатите започнаха работа със закъснение от близо половин час, защото първата им регистрация беше неуспешна. Народните представители започнаха не по дневния ред, а с искания на ГЕРБ. Бившите управляващи поискаха дебат за разпределяне на 20-те милиона лева от Министерството на спорта. Без процедура и критерии, в разрез със закона, от Министерството разпределили на българските общини тези пари, твърдят те. Георги Андонов от ГЕРБ поиска министърът на младежта и спорта, професор Марияна Георгиева, да обясни как са разпределяни тези пари. Той обаче не успя да се мотивира, защото влезе в диалог с председателя на парламента Михаил Миков. Заради поведението си, по искане на БСП, Андонов беше наказан със забележка. Това не е първото наказание за депутата. Председателят на Комисията по младежта и спорта Христо Монов обясни, че по въпросите за разпределените 20 милиона лева, министърът вече е отговорил в комисиите.

От ГЕРБ поискаха още министърът на образованието и науката Анелия Клисарова да обясни за въвеждането на комбинираната форма за обучение. Милена Дамянова от ГЕРБ каза:

Учебната година е към края си. Подзаконовите актове за въвеждането на комбинираната форма на обучение все още не са разработени, тоест тази форма не действа и всички хвалби за това как колеги в ляво са разширили достъпа до образование за децата със специални образиователни потребности всъщност се оказват една лъжа, защото тази форма на обучение не действа за учебната 2013-2014-а година.

Валентина Богданова от БСП отвърна:

Вие може да поискате изслушване на база анализ. Кой се възползва и дойдоха ли три самостоятелни форми на обучение. Казвам това, защото въпросът е експертен, защото не смятам, че Народното събрание следва да се занимава в пленарния си състав с този проблем, а дотолкова, доколкото той е важен, Комисията по образование редовно провежда блиц контрол и мисля, че колегите свободно могат да поставят този въпрос.

И това предложение на ГЕРБ не беше прието. Работата на депутатите продължава. Те трябва да изберат председател на Сметната палата. До избора се стигна след приетите на три заседания окончателни промени в Закона за одитния орган. В 14-дневен срок от избирането му председателят ще направи предложение пред НС за избор на членове на Сметната палата. Решено бе управителното тяло на одитния орган да се състои от 9 души - председател и 8 члена, които се избират и освобождават от парламента за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран. Председателят на Сметната палата ще получава освновно месечно възнаграждение в размер на 90% от възнаграждението на председателя на Народното събрание. Сред спряганите имена за председателското място са това на бившия заместник финансов министър в три кабинета Кирил Ананиев, на бившия член на Сметната палата Надежда Сантолова, както и на членовете Лидия Руменова, Горица Грънчарова и Хюсеин Чауш. 

В дневния ред на заседанието е и второто четене на промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и в Закона за обществените поръчки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна