Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Скандинавия

БНР Новини
Скандинавският полуостров е най-големият на територията на Европа и се разполага зад Ботаническия залив и Балтийско море.
На него се намират държавите Норвегия, Швеция и Финландия, а малко на юг и Дания.
Историята на тези северноевропейски кралства, се характеризира с много любопитни факти и сведения.
Земята на викингите изобилства от красиви природни забележителности, сред които са дантелените фиорди, контрастиращи с високите планински върхове, дългите бели нощи и килим от свежа зелена трева.
Много митове и легенди се носят за скандинавските елфи, гномове и тролове – същества асоциирани с мощна магическа сила. А домът на дядо Коледа – Лапландия, се намира именно там.
На тези земи са родени различни творци на изкуството.
Композиторите Едвард Григ, Ян Сибелиус, Отто Олсон.
Художникът Едвард Мунк, писателите Ханс Кристиян Андерсън, Астрид Линдгрен. Ученият Андрес Целзий и много други таланти.
Една от всичките скандинавски забележителни атракции, е и скулптурата на „Малката русалка”, на пристанищния бряг в Копенхаген.
В двете издания на поредицата „Един месец с музиката на Скандинавия”, приятелите на програма „Христо Ботев”, ще имат възможност, да се запознаят с нови, съвременни, а може би и непознати имена от сцената на тези държави.
Един микс от стиловете в забавната музика, като джаз, поп, денс и арендби, ще звучат в изпълнение на певците и музиканти Торун Ериксен, Силие Нергорд, Ниелс Бринк Кристенсън, Магнус Карлшон, Йени Вартиайнен, Иарле Бенхофт, Кристина Бьордал, Ерик Сааде и други.

8 май, от 11.00 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна