Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за обществените поръчки

Снимка: БГНЕС

Окончателно бяха приети промените в Закона за обществените поръчки. В бъдеще възложителите задължително ще трябва да публикуват в интернет всички процедури при обявяване на обществена поръчка. Очаква се тази мярката да доведе до по-голяма публичност. Така ще се прекрати практиката на договаряне между участниците, смята един от вносителите - Хамид Хамид

Няма да се закупуват тръжни документации. Всеки, който участва, ще може да си ги изтегля от сайта на възложителя, тъй, че възложителя няма да знае, примерно, колко фирми ще участват в процедурата. Досега още със закупуването на тръжната документация се знаеше, че участват три фирми и знаете, че е възможно договаряне между тези фирми.

Други промени позволяват на възложителя да предлага работата да бъде свършена от собствено предприятие без процедура, обясни Хамид:

Касае се за предприятия като "Терем", които изпълняват строго определени дейности, възлагани от Министерство на отбраната. Досега това предприятие трябваше да се явява, а то няма с кого да се конкурира. Има редица случаи, в които други фирми, които в конкуренция с "Терем" вземат поръчката и после я възлагат на "Терем"  като подизпълнител, разбирате, къде отива разликата от този публичен ресурс, работниците пък на "Терем" остават без заплати. Сега Министерство на отбраната ще има право да възлага на "Терем" директно и общини на общинските си дружества.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!