Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Половината от излизащите днес централни вестници пишат на първите си страници за бягството от софийския затвор на Николай Николов и Хосе-Луис Мартинес. Труд коментира, че връзкарство е осигурило двойното бягство; според 24 часа те се измъкнали през парното помещение. Убиецът Николов, с прякор Шатката, е избягал през тунел, е заглавието на Стандарт, а коментарът на Телеграф е "Направиха надзирателите на идиоти".

Труд предлага снимка от кръщенето на 14 деца, което митрополит Йоан извърши вчера в Голямата базилика в първата българска столица Плиска. Там преди 1150 години княз Борис-Михаил е покръстил болярите.

Преподавателят в шуменския университет доцент Юрий Проданов коментира в статия в 24 часа, че още тогава, при покръстването, дилемата не е била дали да приемем християнството, а дали източния или западния клон. Борис, след политически и икономически натиск, избира Византия, докато 52-та болярски рода и престолонаследникът Владимир-Расате са предпочитали папата в Рим. Именно това е причината, смята доц. Проданов, не Расате, а брат му Симеон да наследи трона в качеството си на византийски възпитаник.

Стандарт разказва, че навършващият 200 години Гложенски манастир бил кръстен на киевския княз Глож. В светата обител се укривал Васил Левски.

Телеграф съобщава, че черешовите градини ще бъдат пазени от жандармеристи, полицаи и граничари. Те ще бъдат командировани, докато трае кампанията по прибиране на реколтата в Кюстендил и региона, за да спрат набезите на ромите.

Водещата тема за Монитор днес е посветена на поправка в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, известна като поправката "Дянков",  разтревожила доста хора. От 500 до 5000 лева глоба грози подалите данъчната си декларация, без да я подпишат. Такива са стотици, информират от данъчните служби. Вестникът информира и че Стефан Данаилов ще се върне на сцената през юни, когато е планирано представление на спектакъла "Пигмалион" в Народния театър.

Според Новинар 500 000 българи са тръгнали на път в началото на 6-дневната почивка. "България си спомни за делото на освобожденците преди 138 години", пише още Новинар в репортаж от Копривщица, Панагюрище и Клисура, където отбелязаха избухналото на 1-ви май Априлско въстание.

Снимка от възстановка от първия ден на въстанието в Клисура предлага "Преса" на първата си страница. Преса съобщава и че тази година разрешеното от екоминистерството количество за бране на блатно кокиче е два пъти по-малко от миналогодишната квота. Защитеният вид билка ще може да се събира само в три от 16-те местности, в които тя вирее. 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна