Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северноирландският мирен процес е застрашен

Северноирландският мирен процес е застрашен, след като ръководството на Шин Фейн заплаши да оттегли подкепата си за полицията, във връзка с продължаващия разпит на лидера на партията, Джери Адамс, за убийството на жена през 1972 година. 

Заместник-председателят на Шин Фейн Мартин Макгинес заплаши да оттегли подкрепата на републиканците за полицията, ако лидерът на партията Джери Адамс бъде обвинен в разпореждане за отвличането и убийството на Джейн Маконвил през 1972 година.

Политическите наблюдатели коментираха, че това ще има разрушителни последствия за сигурността и стабилността в Северна Ирландия, където полицаи редовно ставаха жертви на Ирландската републиканска армия /ИРА/ преди мирното споразумение от Разпети петък от 1998 година.

Полицията получи разрешение да задържи под арест Джери Адамс още 48 часа, което предизвика реакцията на Мартин Макгинес, който предупреди, че насилието може да се завърне, заради растящото недоволство сред националистите по случая.

Британският премиер Дейвид Камерън незабавно призова за спокойствие, като проведе разговори с Мартин Макгинес и Питър Робинсън, който оглявава северноирланската администрация. Макгинес обаче твърди, че действията на полицията са политически мотивирани и следват деструктивен за мира ход. Джери Адамс отрича обвиненията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени