Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират национална кампания за превенция на рака на кожата

Национална кампания за превенция на рака на кожата "Евромеланома 2014" започва на 14 май. Основната цел на кампания е повишаване на здравната култура по отношение на кожния рак и ранното му откриване.

В България тенденцията за повишаване на заболеваемостта от кожен рак съответства на световната тенденция. Честотата на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори се е утроила в периода 1970-2010 г., като по-засегнати са мъжете. Голяма част от случаите на рак на кожата са открити при пациенти, потърсили дерматологична помощ поради други оплаквания, нямащи връзка с рака на кожата.

Евромеланома е пан-европейска кампания за профилактика и превенция на рака на кожата. Тя има за цел с общите усилията на организаторите и участниците в нея, да се осигури информация за всеки във връзка с профилактиката, ранната диагностика и лечението на рака на кожата.

Първоначално кампанията стартира Белгия през 1999 г. Понастоящем е разпространена в 29 европейски страни от които Швеция, Кипър, Малта, Ирландия, Русия и др. От 2006 г. насам, тя ежегодно се провежда и в България.

Инициатива се води от група европейски дерматолози, които работят безплатно, за тази кауза. Заедно с ежегодните кампании те се стремят да осигурят и достъп до актуална информация относно това:
• какво представлява рака на кожата
• как може да помогнете на себе си и вашите деца, за да намалите риска от развитието му
• информация за слънцето и ултравиолетовата радиация, както и най-разпространените митове за получаване на тен и др.

Чуйте още по темата в разговора с доц. д-р Гриша Матеев - секретар на Българското дерматологично дружество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна