Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро рали "Марица" стартира в Пловдив

Снимка: Дневник
32 автомобила потеглиха от пл. "Централен" в Пловдив в четвъртото Международно рали за ретро и класически
автомобили "Марица".

То ще се проведе на територията на три държави - България, Турция и Гърция - с автомобили от трите държави, като най-старата кола е произведена през 1936 година - Мерцедес 320 кабрио, а най-новите са "Лада" и "Москвич" от 1984 година. Това каза Дончо Дончев, председател на УС на Пловдивския автомобилен ретро клуб, организатор на състезанието.

Ралито ще се проведе от днес до 11-и май по маршрут - Пловдив, ГКПП "Капитан Андреево - Капъкуле", Одрин,  Узункьопрю, Ипсала, ГКПП  "Ипсала - Кипи" с финал Александруполис .

Той е разделен на три състезателни етапа, първият от които - "за точна езда" ще се състои от Пловдив до паркинга на с. Клокотница днес.

Вторият етап е "състезание за скорост" и ще се проведе по крайбрежната улица на Узункьопрю, където шофьорите ще покажат каква максимална скорост могат да развият, без да повредят автомобила си. Финалът ще бъде засичан в края на спортната отсечка от 800 метра по подобие на "Формула 1" от двама съдии - български и гръцки, под контрола на турски рефер. В късния следобед колоната ще потегли за Александруполис, където ще се проведе третият етап "майсторско управление на автомобила по зададен лабиринт за прецизност и време".

Финалът на ралито е непосредствено след третия състезателен етап. Преминаването по трасето на трите състезателни етапа е задължително за всички екипажи. Състезател, нежелаещ да претоварва автомобила си, може да премине втория и третия етап бавно и тържествено и без демонстративна скорост, уточни Дончев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна