Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин пристигна на първото си посещение в анексирания Крим

| обновено на 09.05.14 в 16:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в анексирания Кримски полуостров за първи път след присъединяването му към Руската федерация. От борда на военен катер Путин приветства построените в права линия бойни кораби от базирания в Севастопол Руски черноморски флот. Състоя се и въздушен парад по случай победата във Великата отечествена война. Самолетите, които преминаха над пристанището, участваха по-рано днес в парада на Червения площад в Москва. 

Поздравявайки ветераните от войната, руският президент изрази радостта си да бъде в Севастопол в този свещен за Русия ден и да отбележи заедно с тях главният празник на страната: 
Убеден съм, че 2014-та  ще влезе в летописите на Севастопол и на цялата страна като годината, в която живущите в Крим народи твърдо решиха да бъдат заедно с Русия и така потвърдиха своята вярност към историческата истина и паметта на нашите предци. Очаква ни много работа, но ние с вас ще преодолеем всички трудности защото сме заедно, а това означава че сме станали още по-силни”.
За много от жителите на Крим тазгодишният 9 май е троен празник-  69 от победата във Великата отечествена война, 70 години от освобождението на Севастопол от хитлеристите и най-пресния повод за празнуване- завръщането в Русия.

Украинското външно министерство окачестви посещението на Путин като "умишлена ескалация" на кризата между двете страни. Подобна провокация отново потвърждава, че Русия умишлено се стреми към ескалация на напрежението в руско-украинските отношения, се казва в изявлението на дипломатическото ведомство в Киев.

Посещението на руския президент в Крим само ще засили напрежението между Киев и Москва, предупреди Вашингтон. Не приемаме незаконния анекс на Крим от Русия. Тази визита само ще засили напрежението, заяви говорителката на щатския съвет за национална сигурност Лора Магнусон.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че визитата на руския президент Владимир Путин в Крим е неуместна, предаде Ройтерс. Расмусен отново каза, че няма визуално потвърждение за изтегляне на руските войски от границата с Украйна.

Посланиците на страните от ЕС са постигнали принципно съгласие за включване на още 15 души и 5 фирми, базирани в Крим, в списъка със санкции на ЕС срещу Русия, съобщи Ройтерс като се позова на дипломати в Брюксел. Окончателното решение за допълнителните ограничения ще бъде взето от външните министри на евросъюза в понеделник.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна