Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е с огромен потенциал за производство на биохрани

Снимка: Дневник

Подготвяната от икономическото министерство стратегия за туризма до 2030-а г. отделя специално място на алтернативния туризъм заради природния потенциал на България.

В над 70 на сто от територията на страната може да се произвеждат биохрани. Български биовина вече няколко години печелят първи награди в Европа, а по отношение на минералните води страната ни е с най-високата концентрация на термални води спрямо територията си, посочи заместник-министър Бранимир Ботев:
Идеята, която лансирахме, когато български хотел и български ресторант предлага природно чиста храна от свежи биологични продукти, да получава зелена звезда, вече набира много голяма скорост. Имаме пълното съгласие и разбиране на Агенцията по храните и Министерството на земеделието и се надявам когато бъде приета наредбата за категоризация, този факт да стане вече и нормативен акт. 
Сертифицираните биопроизводители в България в момента са приблизително 4 000. Те обработват над 42 000 хектара земя, посочи д-р Стоилко Апостолов от фондация "Биовселена": 
За съжаление обаче, много са малко животновъдните ферми. Биопроизводителите, които отглеждат животни, са само 16. И добрата новина е, че в следващия програмен период ще има субсидии за отглеждане на животни по биологичен начин
По-малко от 2% от българските земеделци са включени в биопроизводството. Предвид това, че земите в България не са замърсени с пестициди, потенциалът е огромен, подчерта Стефан Робер - експерт в Министерството на земеделието и храните на Франция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени