Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 май - Св. Равноапостоли Константин и Елена

БНР Новини
На този ден в в Странджа се играе нестинарско хоро и се изпълнява един от най-мистичните български обреди - Нестинарството.
Снимка: БГНЕС
На празника църквата отслужва голяма литургия, а народът го отбелязва без особени обреди и обичаи.
На този ден не се работи нито на полето, нито в дома. В Родопите доят всички овцете общо, а млякото се разпределя между стопаните. Счита се, че това е празник на овчарите и се коли агне специално за тяхната трапеза и тази на мандраджиите.
В Странджа се играе нестинарско хоро и се изпълнява един от най-мистичните български обреди - Нестинарството.
Предава се по наследство от главния нестинар към син или дъщеря, а къщата му е свята, защото в нея има „столнина” или „конак” - малък параклис, в който са поставени иконите на св. Константин и Елена, а около тях на Богородица, Св. Георги, Св. Пантелеймон, Божигробски щампи и червени кърпи с изписано на тях слънце. В параклиса стои и свещеният тъпан, с който се отмерва ритъма на танца. Вярва се, че той притежава магическа сила и може да излекува този, който го носи, ако е болен. Този тъпан не се използва при никакъв друг случай.
Дълбоко в миналото се крият корените на огнения танц и още тракийските жреци влизали в жаравата, за да посрещнат настъпващото лято и да измолят благодат, здраве и плодородие от бога Слънце. Не се е променил особено смисъла на обредния танц и в днешни дни. Чрез него отново търсим опрощение и закрила и се надяваме докосвайки се до хората „прихванали” в този момент божията енергия да станем по-добри и по-истински в душите си.
Днес на празника на Св. Константин и Елен българите се събират в село Кости и село Българи и продължават да играят своя огнен танц, защото което трябва да остане намира начин да премине през времето. Има млади, има стари, мъже и жени отдаващи се на ритъма на тъпана и гласа на гайдата огласящи Странджа в тази специална нощ. Нестинарите вярват, че огънят пречиства, „възкресява” душата и опрощава греховете отблъсква злините човешки и нечовешки духове, лекува болестите и нещастието.

Поверия
Вярва се, че с този танц хората стимулират по магически път слънцето, за да им донесе плодородие и здраве. Най-пряко съприкосновение с огъня е обичаят да се прескачат разпалени огнени клади. Има поверие, че който е прескачал огъня, ще бъде здрав през годината.
В чест на светците се правят обредни курбани. Това е особено важно да се направи ако някой от рода е прекарал тежка болест или е имал неприятно премеждие.
За мъжете, които си харесат булка на 21 май, се вярва, че ще са късметлии - съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.
Празникът се чества и като Константинов ден за предпазване от градушка.

Именници на 21 май са: Константин, Елена, Еленко, Елка, Лена, Ленко, Ленка, Еленица, Костадин, Костадинка, Коста, Койчо, Динко.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна