Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешният "Зелен ден" е посветен на Странджа

| обновено на 11.05.14 в 13:09

Семинар - беседа за опазването на природното и културното наследство с участието на траколога проф. Валерия Фол се проведе в рамките на фестивала - изложение "Зелени дни". Днешният ден е посветен на Странджа планина. По време на дискусията проф. Фол подчерта:

Ще ви кажа нещо, което ние, хората на 21-ви век в България, още не сме постигнали в мисленето си. Древните като обработват рудниците, след това ги реновират, те възстановяват ландшафта, природата. Знаели са така съвършено как расте гората, че Тракия е една от малкото древни култури, която не е обезлесила своите планини. Траките са една от културите, които имат затворена екосистема. Нека се изразя битово, по софийски, почти няма боклук, тоест всяко едно нещо се използва.

В неделния ден пред паметника на Съветската армия се провеждат различни инициативи за децата. Сутринта бе организирано велосъстезание, а от 14 часа - образователната игра "Пасища и ливади", посветена на тревните местообитания. До 14-и май ежедневно на разположение на децата е стена за катерене с професионалисти, които осигуряват безопасността им. 

Програмата на централната шатра на изложението предвижда още представяне на възможностите за еко и селски туризъм в региона на Източна Стара планина и туристическия продукт на район Поморийски залив. Ще бъдат представени традиционни български хора от танцова школа "Дивля" и зелената идея на Музея за история на София. 

"Зелени дни" се организират от българската Асоциация за алтернативен туризъм. В 20-те шатри на изложението могат да се намерят разнообразни биопродукти, туристически маршрути и информация за зелени къщи за гости. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна