Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е градският празник на Ловеч

| обновено на 11.05.14 в 16:44
Вицепрезидентът Маргарита Попова на празника в Ловеч
Снимка: БТА

Със Света литургия в катедралния храм "Света Троица“ в Ловеч започнаха събитията по случай празника на града. Ловчанският митрополит Гавриил отслужи молебен за здраве и благополучие.

На тържествена церемония кметът Минчо Казанджиев удостои със званието "Почетен гражданин на Ловеч" главния кмет на немският град Ерфурт Андреас Баузевайн. Със званието посмъртно беше удостоен и проф. д-р Параскев Стоянов - един от най-изтъкнатите наши лекари, общественик, основоположник на българската хирургия. Сред гостите на празника беше вицепрезидентът на България Маргарита Попова:
На днешния ден толкова е подходящо този град, който е центърът на всенародното дело, град към който всички пътища водят. Да кажем, нека е празник на всички творци на четмото, на писмото, на духовността, на културата.
На друга церемония ще бъдат връчени и персоналните награди за инвеститор и бизнесмен на годината. 

На сцената на площада в квартал "Вароша" концерт ще изнесе Плевенската филхармония от програмата на Люляковите музикални вечери, а след това за жителите и гостите на града ще пее Силвия Кацарова. Празникът ще завърши с тържествена заря. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна