Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителят на Австрия Кончита Вурст спечели "Евровизия"

Австрийският певец Кончита Вурст спечели тазгодишния конкурс "Евровизия" с баладата „Издигни се като феникс“, наподобяваща тема от филм за Джеймс Бонд. Втори и трети се класираха представителите на Холандия и Швеция. 

"Брадатата жена", както стана известна Кончита, извървя пълния път от абсолютен аутсайдер в късната есен на 2013-а, когато беше избрана с вътрешна селекция от австрийската национална телевизия, до победител в конкурса с 290 точки. След победата си изключително развълнуваната Кончита заяви, че посвещава победата на всички, които вярват в мира и свободата. 

Прави впечатление, че в гласуването Австрия завършва на второ място при зрителите в Армения и Грузия, на трето в Азербайджан и Русия, на 4-о в Беларус. Все държави, които се очакваше да погледнат скептично на сценичния образ на австрийския изпълнител.

Заключителният етап на състезанието бе предаван от телевизиите на 45 държави и гледан от около 180 млн. зрители. Това е първата победа на Австрия  на "Евровизия" от 1966-а година насам. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна