Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин ще определи своето отношение към референдумите в Югоизточна Украйна след оповестяване на резултатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще определи своето отношение към референдумите в Югоизточна Украйна, след като станат известни техните резултати. Това заяви неговият говорител Дмитрий Песков.

Какво ще бъде решението на Владимир Путин е трудно да се прогнозира, заяви Дмитрий Песков, цитиран от в-к "Комерсант".

Говорителят на Кремъл не отговори директно на въпроса как ще се отрази на руската позиция това, че дни преди референдумите руският президент отправи молба гласуването в Югоизточна Украйна да бъде отложено за по-късна дата, за да се даде шанс за организирането на преговори с Киев.

Дмитрий Песков смята, че независимо от авторитета на руския президент за организаторите на референдумите е било сложно да се вслушат в неговия съвет, тъй като в условията на реални бойни действия жителите на тези региона са били принудени да действат според своя план в зависимост от реалната обстановка.

Същевременно руските анализатори са на мнение, че Кремъл едва ли ще се реши безрезервно да признае резултатите от референдумите.

Според тях Русия по-скоро ще използва гласуването, за да засили своята позиция в преговорите с Киев и Запада по исканията си за общонационален диалог, гарантиране на правата на рускоезичното население, изработването на нова конституция и федерализация на Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна