Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Записите, правени от Борис Христов у нас, са малко, но безценни

Двайсет години след заминаването си от България световноизвестният вече бас Борис Христов се завръща за кратко през 1963 г. Появата му в столичната зала „България”, когато там изнася концерт хор „Гусла”, в който той е пял и е бил и солист се превръща в спонтанно тържество. Но... нищо не следва от това идване, никаква покана за негова изява в родината по какъвто и да е начин.

Чак през втората половина на 70-те години - небето просветва и се случва чудото - Борис Христов прави последователно записи за „Балкантон” и то в храм-паметника „Александър Невски”, заедно с църковния хор и неговия диригент Ангел Константинов, с българската хорова капела „Светослев Обретенов” и диригента Георги Робев, когато за първи път в света се записва Литургия Доместика, опус 79 на Александър Гречанинов и още 14 песни на Гречанинов със съпровод на пианистите Ирина Щиглич и Иван Дреников. И към това един скромен звукозаписен сеанс с пет арии от опери на Верди, Глук, Рамо, Монтеверди и Бетовен със Симфоничния оркестър на БНР и италианския диригент Еторе Грачис.

Тези записи, заедно със спомените на участници в тях, както и самият Борис Христов, записван толкова малко и от медиите по време на престоя си в София - ще представим в „Студио Музика”, посветено на 100-годишният юбилей от рождението на великия български бас.

13 май, от 19.30 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени