Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50% от българите спестват, за да платят навреме данъците си

Повече от половината от българите спестват, за да платят навреме своите данъци, показва проучване на агенция "Ноема". Четиресет на сто от запитаните биха плащали с карта в Националната агенция по приходите или нейните клонове, ако имат достъп до ПОС терминал.

Според изводите от проучването, пълнолетните млади българи оценяват високо предимствата на електронните разплащания. Над половината от данъкоплатците биха се разплащали с НАП чрез ПОС терминал. Нещо повече, 55 на сто от хората до 35-годишна възраст предпочитат този начин на разплащане и на местните данъци и такси.

Само през тази година броят на хората, които плащат данъците си с карти, е нараснал с два процента и вече достига десет на сто от населението. Като предимство на електронните разплащания потребителите посочват тяхната бързина и удобство. Деветдесет процента от анкетираните вярват, че разплащанията на ПОС терминал са лесни, удобни и пестят време.

Петдесет и два процента от българите споделят, че им се налага да пестят дълго време, за да плащат своите данъци. Едва четири процента смятат данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна