Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция не признава присъдата на съда в Страсбург за Кипър

Турция разкритикува остро решението на на Европейския съд за човешките права, с което страната беше осъдена да изплати обезщетение от 90 милиона евро заради военната си операция на остров Кипър през 1974 година. В публикуваното по този повод изявление на турското външно министерство се подчертава, че издадената присъда е погрешна и няма юридическа основа. Според изявлението съдът в Страсбург е обявил присъдата в отговор на старо дело, което е заведено от гръцка страна през 2010 г. Оттогава досега бе придадено ново силно ускорение на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос. Тази погрешна, лишена от всякаква юридическа основа и достоверност присъда няма никакво значение в светлината на продължаващия кипърски проблем, се казва в изявлението.

Подчертава се, че въпреки издадената присъда Турция няма да се отклони от целта за намиране на справедливо и трайно разрешение на кипърския проблем. В същото време се призовават всички засегнати страни да окажат пълна подкрепа на преговорния процес, в резултат на което да се постигне приемливо и за двете страни споразумение.


Сумата от 90 млн. евро, която Анкара трябва да изплати на Кипър, е рекордна за всички досегашни присъди срещу Турция
.

Преговорите за постигане на мирно разрешение в Кипър бяха подновени през февруари след прекъсване от близо две години, след като кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу постигнаха принципна договореност за рестартиране на преговорната процедура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна