Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 4% намалява средната заплата от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Средната заплата намалява с 4 процента от началото на годината в сравнение с края на 2013-а година, сочат данните на Националната статистика. Най-ниско платени са работещите в хотелиерството и ресторантьорството, както и в администрацията.

През първото тримесечие на тази година средната месечна заплата е в размер на 796 лева, с 3,9 на сто по-ниска, отколкото е била в края на миналата година. Най-голямо намаление на възнагражденията статистиката регистрира при операциите с недвижими имоти, с близо 18 процента, следват образованието с 14 и търговията със седем на сто.

В сравнение с началото на 2013-а година доходите на българите са нараснали с 2,3 на сто, с най-голям ръст във ВиК услугите, управлението на отпадъците и строителството. Най-добре платени от началото на годината са заетите в създаването и разпространението на информация и в далекосъобщенията, над 1 700 лева, в енергетиката 1 500 лева, приблизително толкова е средният доход и на финансисти и застрахователи. Спрямо същия период на миналата година средната месечна заплата от началото на тази в обществения сектор е нараснала със седем на сто, а в частния с 0,5 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна