Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът представи мотивите за присъдата на бившия председател на КПКИ Филип Златанов

Една от причините за тежката присъда на бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов е морално укоримото му поведение, водещо до сериозно ерозиране на държавността. Това става ясно от мотивите на съдебния състав, който в началото на април осъди Златанов на три години и половина затвор. Мотивите са общо 53 страници.

Те бяха чакани с интерес именно заради тежестта на наказанието, както и защото дори прокуратурата пледира за условна присъда. Собственикът на прословутото тефтерче Златанов беше на съд заради три преписки за конфликт на интереси срещу президента, бившата му съветничка Димана Ранкова и бившата одиторка Лилия Бунева. За последния случай съдът го оправда, но затова, че не е качил на сайта на комисията инфрмацията, че държавният глава се проверява за конфликт на интереси, както и за закъснението, с което е уведомил Ранкова за решението на комисията по нейния казус, го осъди ефективно.

Според съдия Андрей Ангелов и двамата съдебни заседатели действията на Златанов са с висока степен на обществена опасност и са уронили авторитета на цялата система за социално управление заради "естеството на длъжността му" в цялата йерархия на държавната администрация и функциите на комисията да упражнява контролни правомощия за законно и почтенно осъществяване на властническите правомощия. Съдът е категоричен, че именно наказания около средния размер ще съдействат оптимално както за поправянето на Златанов, така и за постигането на останалите цели на наказанието.

Присъдата не е окончателна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна