Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Папазов: Никой от министерството не е казал, че ще има съкращения в БДЖ

Международните превозвачи планират отново да протестират, ако правителството не вземе спешни мерки за възстановяване на пазарите в Близкия изток и Русия. Според министъра на транспорта Данаил Папазов проблемите, които посочват превозвачите като основание за протести, са натрупвани от години.

Някои изисквания, които сме поставили пред турската страна, браншът не ги приема и обратно. Заради това в момента се движим с по-бавни темпове, отколкото ни се иска. Не е прост проблемът за разрешаване. Всеки от браншовете си пази пазара. Либерализацията изисква да отпаднат таксите от 43 евро, което е неприемливо и ние не отстъпваме от тази своя позиция. Ние искам по-голяма бройка за разрешителните, с което турските превозвачи не са съгласни. Превозвачите винаги малко преекспонират, трябва по-голямо спокойствие, защото нарушения на български превозвачи не са малко. Двете администрации трябва да си свършат работата. Опитваме се да говорим непрекъснато, запознаваме всички браншове с преговорите, знаят какво се случва и се учудвам, когато казват, че не са запознати с това, което се случва.

За раздаването на лицензи министър Папазов обясни, че проблемът се е поставял преди време в бранша, но по обратния начин.

Няма проблем, ще го направим. Не зная през последните 10 години да има такъв сериозен елемент в борбата със сивия сектор. За седем месеца направихме толкова проверки, колкото не са правени за 5 години, взети заедно. 

За появилата се информация, че в БДЖ ще има големи съкращения, той обясни:

Никъде никой не съкращава, никой от Министерството на транспорта не е казвал, че ще съкращава. Такова нещо няма. Транспортният министър заяви, че кредиторите на БДЖ имат право да искат разпродаване на мотриси, но с преговори се цели отлагане на мярката.

Чуйте подробностите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени