Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андерс Фог Расмусен: Русия не е направила нищо, за да изпълни женевските договорености за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че Русия не е направила нищо, за да изпълни женевските договорености за Украйна. Той направи това изявление на международна конференция по въпросите на сигурността в Братислава.

Това, което виждаме сега в Украйна, е очевидно нарушение на основните принципи на европейската сигурност. Това е опасен опит да се върне назад времето. Да се начертаят нови разделителни линии и да се пренапише книгата с правилата. Президентът Путин и неговото правителство са използвали езика на международните ценности и норми само за да ги разрушат. Руските държавни медии манипулират общественото мнение с нечестни разкази. А Русия не е направила нито една стъпка, за да изпълни поетите в Женева ангажименти, каза Расмусен и добави:

Така че, съдейки по действията на Русия, целта е ясна. Русия се опитва да установи нова сфера на влияние - в противоречие на международните закони и основните споразумения, които самата Русия е подписала. Това ще има дълбоки и дългосрочни последици за нашата сигурност. И това изисква взимането на сериозни и дългосрочни решения.

В края на своята реч Расмусен заяви, че Северноатлантическият алианс остава отворен за нови членове:

Ние трябва и ще останем ангажирани с нашата позитивна визия за Европа. Това означава, че ще задълбочим партньорствата си с Украйна и другите партньори на НАТО. Ще оставим вратата си отворена за тези страни, които виждат своето бъдеще в Алианса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна