Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече европари за няколко общини по програма "Региони в растеж"

Снимка: БГНЕС

20 милиона евро повече европейски средства ще получи община София до 2020-а година по програмата "Региони в растеж". Също 20 милиона евро допълнително са предвидени за разпределение между други 10 града, но ще бъде намалено европейското финансиране за 17 града. 

Министерството на регионалното развитие ще продължи да устоява пред Европейската комисия 67 града в страната да получат европейско финансиране за проекти по програма "Региони в растеж". За енергийна ефективност, за административни и жилищни сгради са предвидени 262 милиона евро до 2020-а година. Приоритетно ще се обновяват жилищни сгради, допълни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева:

Мерките за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради и общежития ще запазят съотношението от 75 % безвъзмездна финансова помощ и 25 % кредитиране.

За подобряване на градската среда общините ще усвояват 270 милиона евро през следващите шест години.

Примерни, допустими дейности са свързани с изграждане и възстановяване на паркове, зелени площи, детски площадки, градски площади, подобряване на техническата инфраструктура в зоните на икономическо развитие.

За ремонт на училища общият бюджет до 2020-а година е 89 милиона евро. Министерството на образованието е подготвило списък с 2900 училища, но общините искат да имат право сами да определят кои учебни заведения да се ремонтират с европари. Тодор Попов - председател на Сдружението на общините:

Ще се изготви някакъв списък и са рамкирали 2900 училища и детски градини в страната. Ако не фигурира училището "Х" в общината "Х" в този приватизиран списък, това означава ли, че то може да кандидатства за европейски средства?

За болниците, приоритетно за Спешната помощ, са предвидени 51 милиона евро. За развитие на регионалния туризъм общините ще усвояват 127 милиона евро. Общините ще получат за ремонт на общинските пътища 194 милиона евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна