Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 млн. лева са задълженията на Ловешката болница

Болницата в Ловеч е натрупала задължения от 2 милиона лева. Намаленият бюджет през последните две години, ограничените лимити и нередовното заплащане на дейността на болниците над определените месечни бюджети може да остави лекарите и медицинския персонал без заплати още този месец и да направи задълженията към доставчиците още по-трудно обслужвани.

Директорът на болницата д-р Тихомир Бенев изрази и своето притеснение, че тежкото финансово състояние на лечебното заведение може да доведе и до фалит:

Ако продължи това нередовно заплащане, съществува огромна възможност да се случи това. Ако поне имахме яснота какво ще се случва във времето, ще опитаме да направим някакви планове.

Според д-р Бенев болницата е получила уведомление от Здравната каса, че извършената дейност над определения бюджет за месец март ще бъде заплатена най-рано през юни и дори по-късно, което я поставя в много тежка ситуация:

Задълженията, които непрекъснато нарастват, ще бъдат трудно обслужвани и това крие риск от спиране на доставки за жизнено важни медикаменти и консумативи и поставя под риск както нашата работа, така и положението на пациентите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна