Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 руски общественици бяха удостоени със "Самарски кръст"

Снимка: Васко Михайлов

В навечерието на 24-ти май 13 видни руски общественици и дейци на културата бяха наградени с паметния знак "Самарски кръст". Церемонията се състоя в Гербовата зала на българското посолство в Москва. Връчвайки отличията, българският посланик в Русия Бойко Коцев подчерта, че времето е доказало и потвърдило историческите корени на българско-руското приятелство и духовни връзки между двата народа. 

Сред наградените с почетния знак "Самарски кръст" са световноизвестният диригент, музикант и педагог Юрий Башмет, художественият ръководител на Държавния духов оркестър на Русия Владимир Чугреев, директорът на Академичния ансамбъл "Игор Моисеев" Елена Щербакова и други видни представители на руската култура. 

Актьорът и телевизионен водещ Дмитрий Крилов каза, че възприема наградата като признание за неговата любов към България: 

Всъщност да обичаш България е много лесно, защото там живеят наистина забележителни хора. Най-важното им качество, което забелязват всички пристигащи в България, било като туристи или в командировка, това е необикновената доброта - едно от най-ценните и редки човешки качества

Паметният знак "Самарски кръст" е учреден от български и руски неправителствени организации и се връчва на общественици, които имат съществен личен принос в развитието на двустранните духовни и културни връзки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени