Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел в опит да спъне избора на Шулц за председател на ЕП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел се опитва с всички усилия да предотврати избора на сънародника си Мартин Шулц за председател на Европейския парламент. Нейният фаворит е представителят на ЕНП Жан Клод Юнкер.

Малко преди провеждането на европейските избори на 25-и май тонът между лидерите на големите държави-членки и представителите на европейските институции се изостря. Основната битка ще е не само за това коя партия ще получи повече места в парламента, а и от чии редици ще бъде излъчен новият председател.

Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да наложи кандидатурата на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер и спъва опитите на Мартин Шулц от социалдемократите да го изпревари в проучванията, писа днес списание "Шпигел".

Последният скандал между двамата се разиграл преди два дни, когато Мартин Шулц е свикал заседание на председателите на парламентарните фракции на сегашния Европейски парламент за 27-и май, т.е. два дни след изборите. Меркел остро се е противопоставила на това и е заявила, че не е ясно дали тогава Шулц ще е в ролята си на председател на парламента, за да определя дневния ред. Тя е препоръчала тази среща да се води от представителя на най-голямата парламентарна фракция в момента Джоузеф Дол от Европейската народна партия.

Засега няма реакции от кабинета на Мартин Шулц. Възможно е той да изчака резултатите от 25-и май и тогава да отговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна