Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват мините във връзка с наводненията

Социалното министерство иска отпадане на графика за отпуските за малките фирми

Обилните валежи в страната повишават риска от наводнения в мините  - предупреждават от Главната инспекция по труда. Директорите на предприятията за подземен добив на руди и въглища са предупредени да вземат мерки за наблюдение и за защита на работниците.

Управителите на 16-те подземни мини за добив на въглища и руди са предупредени да следят за хлътвания, свличане на земни пластове, изменения в релефа на повърхността над мините. Ако такива се открият, трябва да се преустанови работа в опасните участъци. Специално внимание трябва да се обърне на въздуха в галериите. Наличието на повишена концентрация на въглероден оксид, въглероден диоксид, метан, сероводород и кислород може да е признак за нахлуване на вода и на кал. Заместник социалният министър Светлана Дянкова обяви, че от следващата седмица ще има тематична проверка за тези предписания:

Обход на всички мини, какви мерки са взели евентуално срещу предстоящи наводнявания, свлачища около мините им или разместване на пластове в минните галерии.

Социалното министерство предлага графиците за отпуски в малки микропредприятия с персонал до 10 души да отпаднат. Остатъкът от текущата година ще се чисти задължително през първите шест месеца на следващата.

Това на някои работодателите може би няма да им хареса, но трябва да се спазват правата на работниците, тъй като повечето от работодателите натрупаните отпуски не обичат да ги плащат, казва Дянкова. 

Правителството прие промени и в Закона за заетостта. Отменя се задължението фирмите-посредници за наемане да регистрират посредническите си договори с чужди работодатели. Регистрацията на фирмите в Агенцията по заетостта става безсрочна. Наставници на стажанти и обучаване на работното място младежи ще могат да стават лица, които притежават пет години стаж във фирмата и имат три години професионален опит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна