Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунав наводни мазета в Никопол

Снимка: БГНЕС
Напрегната, но под контрол е ситуацията във Великотърновско и Плевенско. Най-застрашеният град в Плевенска област по поречието на Дунав е Никопол, където вече има наводнени мазета, в това число и това на общината.  Към момента нивото на реката там е около 720 сантиметра.

В началото на седмицата градът минава от първа на втора степен готовност, което означава, че общината осигурява денонощно дежурство в застрашените участъци. Застрашени при високи води на Дунав в Плевенска област са още Долна Митрополия, Гулянци и Белене. Кметът на Никопол Емил Бебенов обясни, че при ниво на водата от 800 см. започва заливане на града. По тази причина вече са взети редица превантивни мерки:
  
Осигурили сме пясък, осигурили сме и хора, за да може веднага да започне пълненето на чували и поставянето в такива невралгични места край Дунав, където можем да ограничим все пак водата.

Радващата новина за жителите на Никопол е, че в последните часове има застой на нивото на реката.

Подобна е ситуацията и в най-застрашеното населено място във Великотърновско - село Вардим. Кметът на селото Сенка Добрева обясни:

В момента е 7 метра и 2 сантиметра нивото. При 7,5 метра вече ще трябва да се почне денонощно наблюдение. Имаме готовност -  чували, пясък. 8 са уязвимите къщи, които евентуално могат да се наводнят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна