Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата между премиерите Пламен Орешарски и Матео Ренци беше отложена за следващата седмица

Насрочената за днес среща между министър-председателя Пламен Орешарски и италианския му колега Матео Ренци беше отложена за следващата седмица, когато ще се състои и срещата на българския премиер с папата.

От правителствената информационна служба съобщиха късно снощи, че е настъпила промяна в програмата и планираното за днес еднодневно посещение в Рим ще бъде водено от вицепремиера Даниела Бобева.

От пресслужбата на правителството официално не съобщават какви са причините за пренасочване на срещата между двамата министър-председатели от днес за следващата седмица, но се предполага, че вътрешнополитическата обстановка в Италия и преди предстоящия евровот е причина за отлагането й във времето. Италианският министър-председател Матео Ренци е отменил и други свои планирани срещи.

Двамата премиери ще се срещнат следващата седмица по време на планираното по-рано посещение на Пламен Орешарски за среща с папа Франциск на 28-и май. Тази среща, която е отменена с Матео Ренци, няма никаква пряка връзка с традиционно планираните посещения на българската делегация в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянска писменост. Традиционно в дните около 24-ти май е срещата с папата. Тази година тя ще бъде на 28-и май поради посещението на папа Франциск в Светите места от 24-ти до 26-и май включително.

Днес българската делегация ще бъде водена от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. По време на посещението й ще се състои среща с представители на най-влиятелната италианска синдикална организация, Всеобщата конфедерация на италианската промишленост. Вицепремиерът Даниела Бобева ще се поклони на паметника на Иван Вазов. Тя и водената от нея делегация ще посетят предоставената на българската общност църква "Св. Павел" в Рим. В късния следобед Даниела Бобева ще се срещне в посолството ни в Рим с представители на българската общност по случай Деня на българската просвета и култура и славянска писменост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна