Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Киев призоваха за спешно заседание на Съвета за сигурност по повод сиутацията в Украйна

| обновено на 22.05.14 в 14:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Властите в Киев призоваха за спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН по повод сиутацията в Украйна. Това поиска украинският премиер Арсений Яценюк при посещението си на военно подразделение край Киев и заяви, че страната има доказателства срещу Русия. Ще представим доказателства, че именно от руска страна се правят опити за ескалиране на конфликта, кръвопролитията, задържането на украински граничари и саботиране на президентските избори, подчерта Яценюк. 

Русия заяви, че правителството в Киев е ускорило въоръжената си операция в източните региони на Украйна и го обвини, че не успява да вземе мерки за прекратяване на кризата, предаде Ройтерс, като цитира изявление на говорителя на руското военно министерство Александър Лукашевич. По думите му Киев не само, че не е спрял наказателната операция срещу собствения си народ, но и бомбардира градове в Източна Украйна

Руското министерство на отбраната съобщи още, че 20 влака и 15 самолета са извозили руските военнни от границата с Украйна. Изтеглянето на части продължава, изтъкнаха от министерството и добавиха, че военните се връщат в постоянните си бази след края на военните учения в пограничните области.

По данни на украинското министерство на отбраната 8 военни са загинали, а 18 са ранени при престрелки с проруските сепаратисти недалеч от град Донецк. В град Волноваха, на около 20 км от Донецк, сепаратистите открили огън от засада по силите, подчинени на Киев. Хвърлена била и граната, която взривила един от военните автомобили на украинските части.

Още един войник е убит, а двама са пострадали при сблъсъци в съседната Луганска област. Военна колона на украинските сили попаднала под обстрела на проруските сепаратисти край град Рубежное.

Самопровъзгласилата се Луганска народна република въвежда военно положение и "обща мобилизация на мъжете от 18 до 45-годишна възраст", съобщи агенция "Новости", като се позова на източник от ръководството на републиката. Народният губернатор на самопровъзгласилата се Луганска народна република Валерий Болотов обяви въвеждането на военното положение.  Във връзка с началото на едностранни бойни действия от страна на украинските въоръжени сили на територията на Луганската народна република обяваваме въвеждането на военно положение и пълна мобилизация на територията на републиката. В северните части на областта се водят активни сражения между сепаратистите и силите, подчинени на Киев, отбелязва агенцията.

Междувременно британският журналист Греъм Филипс, сътрудник на руския англоезичен телевизионен канал "Русия днес", бе освободен, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на сайта на телевизията. Филипс бе задържан преди дни от украинската национална гвардия на излизане от град Мариупол в Югоизточна Украйна.

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски предупреди, че още европейски санкции срещу Москва са в интерес на крайните националисти, които искат да изолират Русия от Запада. В интервю за Би Би Си Ходорковски призовава Европа да се фокусира върху помощта за Украйна, където според него тече гражданска война. 

Настоящата ситуация в Украйна, от гледна точка на сепаратистите, се контролира от Янукович и семейството му. Те диктуват условията, дори не е Путин.

Ходорковски даде пример с призива на Путин за отлагане на референдумите в Източна Украйна, който провокира гневни реакции на националистите в социалните мрежи и те нарекоха руския президент "предател".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени