Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече са заявленията от земеделци в Ловешко за подпомагане по европрограми

Снимка: БГНЕС

В Ловешка област тази година са подадени с над 5% повече заявления от земеделски производители за подпомагане от европейските програми и националните доплащания.

1424 земеделски производители в областта ще чакат помощи тази година, като най-много заявления са подадени  в общините Ловеч и Тетевен,  а най-малко от община Летница, съобщи директорът на Областната служба "Земеделие" Тони Паричев. По националните доплащания са заявени 56 хиляди хектара, което е 84% от заявените площи през миналата година. За подпомагане по еврофондовете са заявени 67 хиляди хектара, което е с 10 хиляди по-малко от 2013-а г.

Паричев допълни, че 260 земеделски производители от областта ще получат ваучери за гориво, раздаването на които започна в началото на тази седмица:

Раздават се 60% от стойността на ваучерите и 50% от бройката. Останалите ще се раздават през януари, след като приключи финансовата година, защото тук застъпваме две стопански години.

Според Тони Паричев въпреки проливните дъждове в региона този месец състоянието на пшеницата е много добро, като зърнопроизводителите очакват реколта от около 350 кг от декар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна