Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват Римския форум пред пощата в Пловдив до края на годината

| обновено на 23.05.14 в 15:37

Разкопките пред централната поща в Пловдив започнаха. Екип от археолози вече усилено работи на обекта. Радио Пловдив научи, че Община Пловдив е получила разрешителното от Министерството на културата. Липсата на документа осуети плановете на общинската администрация и екипа археолози да започнат работа още в началото на месец май. 

Новият сезон на археологическите разкопки пред Централна поща ще бъде открит официално в понеделник, другата седмица, съобщи кметът Иван Тотев. 

Сумата, която е заделена в общинския бюджет за археологически проучвания за 2014-а година, е 300 000 лева, като със средствата ще се финансират и две експедиции на Регионалния археологически музей.

Тази година ще продължим с разкриването на зоната около стълбата, като площта на разкопките ще се разшири с малко в източна посока. Идеята е да намерим поне един капител, за да видим как е била точно древната колонада, разказа още Тотев. 

По думите му, изходните данни от археологическите разкопки от тази и предните години са много важни, тъй като проектирането на Западните пропилеи ще стане заедно с проектирането на цялото площадно пространство. 

Офертите за международния конкурс за избор на изпълнител на проекта за новата визия на Централния площад се приемат до 23-ти юни, припомни още градоначалникът.

Очакванията са до края на ноември археологическият обект пред Централна поща да бъде изцяло приключен. 

През тази година ще продължи и работата по Одеона. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна