Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Герджиков: Духовността е изключително важна, не може да се живее само за хляба

Снимка: Таня Харизанова


Духовността е изключително важна, не може да се живее само за хляба. Независимо дали имаме материални трудности или сме в материален просперитет, винаги ще ни липсва духовността, ако забравим за нея. Надявам се, че всички българи ще разберат това и че в душите и на най-притеснените, изтормозени и потиснати хора ще има място и за това слънце. Това заяви за "Хоризонт" заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков.

Основното послание на този празник винаги е било това да не забравяме знанието, духовността, културата, науката, образованието, защото писмеността ни е била само инструмент за всичко това. Кирил и Методий никога не са имали за цел просто да ни дадат едни букви, нито пък това е най-голямата им заслуга. Днес ще се опитам да кажа за пореден път, че чисто филологически заслугата на Кирил е била това да отдели фонемите в езика, иначе всеки може да измисли едни букви. Трудно е да знаеш на какво да дадеш буквите. Оттам нататък голямата им роля е, разбира се, цивилизационна, те са ни приобщили към Европа и това е причината да са съпокровители на Европа. Когато Папата ги обявява за такива, той има предвид тъкмо това, че са обединители на Европа, а не просто филологическото им постижение.

Дори когато визията на политиците се разминава с това, което хората искат, дори когато образованието, науката и духовността за тях не са приоритет, те не са преставали никога да бъдат приоритет за българския народ. Това ме кара да мисля, че можем да надскочим проблемите на деня, колкото и да ни притискат.

Кандидатстудентската кампания е интересна, трудна за организиране и според мен ще бъде успешна, каза Герджиков. Той е на мнение, че матурите са изключително важни и е било добре въвеждането им: Матурите помагат на средното образование, което най-после има коректив. Един учител, който преди си е позволявал да пише завишени оценки, защото знае, че никой няма да го провери, а сега знае, че накрая има някаква проверка. Още по-полезни са матурите за висшето образование, защото зрелостните изпити са този опит, изпит, който ние чакахме от много години и вече бяхме готови сами да си го организираме помежду си, университетите. Защото и при влизането в университета има същия проблем – опитваме се да намерим един общ критерий.

Анастас Герджиков отбеляза, че е любопитно съвпадението, че тазгодишният 24 май ще празнуваме в ден, свободен от политика. Така няма да можем да кажем лошите неща, ще си говорим само хубавите, добави той. След шествието и тържеството пред Националната библиотека, ще има тържество в Аулата на университета, каза зам.-ректорът и добави, че академичното слово ще произнесе доц. Менгов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна