Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен трус бе усетен днес около обяд в цялата страна, няма данни за пострадали и щети

| обновено на 24.05.14 в 17:23

В 12 часът и 25 минути земетресение беше усетено на територията на цяла България. Няма данни за пострадали и щети на територията на страната.

Директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Светослав Симеонов уточни, че епицентърът на земетресението е в Егейско море на около 320 километра югоизточно от София, а магнитудът му е около 6,5 по скалата на Рихтер. Първичният трус е бил последван от затихващи трусове от пета и четвърта степен по скалата на Рихтер.
Трусът е бил усетен силно на гръцките острови Лимнос и Самотраки и в град Солун. Кратковременно люлеене е усетено и по западното турско крайбрежие.

У нас земетресението е усетено най-силно в Кърджали, Хасково и Благоевград. Най-много сигнали  за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково.  Те са  свързани предимно с паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов  поясни, че няма засегнати язовирни стени и е запазена целостта на големите инфраструктурни обекти.

У нас, в южните райони трусът е усетен със сила около 5,6 -5,8.

Проф. Емил Ботев, ръководител на департамент Сеизмология към института по геофизика, обясни за "Хоризонт":

Веднага ви казвам, че не трябва да се притесняват хората, тъй като активността в Северна Гърция е на порядъци по-висока в момента в сравнение с нашата, тоест десетки пъти по-висока сеизмичност имаме от Солун докъм Кавала и остров Тасос, така че тя е едно естествено продължение и това земетресение не може да доведе до много сериозни щети на територията на нашата страна. Вероятността тя да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив. Земетресения с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени