Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит се срещна с българската общност при посещението си в Москва

Снимка: Васко Михайлов

Българският патриарх Неофит се срещна днес с българската общност в Москва. Негово светейшество е на официално посещение в Москва по покана на Руската православна църква. 

Срещата на патриарх Неофит с българите, които работят и учат в Москва, се състоя в храма на Българското подворие в руската столица. Пред събралите се десетки сънародници негово Светейшество заяви:

В този свят храм на Българското подворие при братската Московска патриаршия благодарим на Бога за възможността отново да сме на благословената руска земя сред братя по вяра и по род, неизменно устремени към Царството Божие и търсещи Божията правда. Щастливи сме да можем за пореден път да засвидетелстваме единството на нашите две църскви и народи, следвайки завета Христос и завещаното ни от нашите деди. Българското подворие в Москва, както и подворието на Московската патриаршия в нашата престолна София имат важна мисия и значителен принос за поддържането и задълбочаването на братските взаимоотношения на нашите две православни църкви. В същото време те се отъждествяват с онова тъй скъпо късче родна земя, което поддържа живата връзка с дома, макар и на хиляди километри далеч от него, каза Патриарх Неофит.

Той подари на Българското подворие икона на покровителя на българския народ Свети Иван Рилски, а също така восъчни свещи и CD с колекция църковни песнопения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна