Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно, но със слаба активност, протичат изборите в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър изборният ден протича спокойно, без нарушения, но с невисока избирателна активност. Днес на острова гласуват както кипърците за шестимата представители на страната в Европейския парламент, така и българските граждани, които дават своя вот за българските евродепутати.

Сънародниците ни в Кипър могат да упражнят правото си на глас в европейските избори в 7 секции в цялата страна – с една повече, отколкото бяха разкрити на предсрочните парламентарни избори през май миналата година. Изборният ден преминава нормално, няма проблеми с работата на избирателните секции, не са подадени сигнали за нарушения. До 14 ч. своя вот в Кипър са дали 793 български граждани. На изборите през миналата година гласувалите бяха 3376 души.

Почти 607 000 кипърски граждани могат да гласуват за бъдещите 6 кипърски евродепутати. Кандидатите за тези места са рекордно много – 61.

Главният комисар по изборите в Кипър неколкократно днес се обърна към кипърските граждани да упражнят своето право на глас, но въпреки това избирателната активност не е висока. Към 15 ч. тя е стигнала 28% при 36% на евроизборите през 2009-а г. Изключително ниска е избирателната активност сред кипърските турци, които също могат да дадат своя глас. До 15 ч. от почти 59 000 имащи право избиратели кипърски турци бюлетината са пуснали малко над 1300 души.

Тежката финансова и икономическа криза, в която Кипър изпадна през март миналата година, безпрецедентно рестриктивните решения на Еврогрупата и тежката програма за икономическо възстановяване, която Кипър трябва да изпълнява в съответствие със сключеното споразумение с Тройката засили евроскептицизма и недоверието на кипърците към европейските институции. През изминалата година те се чувстваха разочаровани от липсата на европейска солидарност. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени