Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Изборите са опорочени от чудовищно купуване на гласове

Снимка: БГНЕС

Още преди да станат известни първите екзитпол резултати, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че това са най -опорочените избори, тъй като е било извършвано "чудовищно купуване на гласове“:
Това са най-опорочените избори. От цялата страна ни се обаждат за чудовищно купуване на гласове от страна на БСП и  "Цензура". Презастъпници, особено в ромските махали. За това казах, че няма довечера да правиме пресконференция, за да видиме в ромските квартали в България как са гласували и за коя партия. И тогава ще стане ясно и за новата, и за старата какво са правили, особено от "Столипиново" от Пловдив, особено от там. Крадецът винаги е викал "Дръжте крадеца". Най-крадливите сътвориха Костинброд. Помните, миналите избори преди една година, всички партии, всички медии говорехте за печатницата на ГЕРБ, където печати сега рекламните материали на новата партия - Костинброд.
Николай Бареков отрече "България без цензура" да е купувала гласове в Пловдив. Няма интерес да се фалшифицират изборите. А в Костинброд бил преди 3 месеца по предизборната кампания.
Ние гласове не купуваме. Имаме цифром и словом в Пловдив 12 човека от ромски произход, които са членове на нашата партия и застъпници и нямам никакво притеснение да се преброи вота в ромските махали. Само ще ви кажа, без да хвърлям бобма, че той си е така поръчал там, да го кажем, 12 хиляди гласа в квартал "Изгрев" в Пловдив. Аз съм агитирал в цигански махали, ходил съм, но винаги съм казвал: "Пари за гласове нямаме". Нямаме и за кебапчета и за кюфтета. Ние смятаме, че срещу нас най-много сигнали се подават и най-вече се играе срещу нас извън правилата от БСП и от ДПС.
От ББЦ казват, че манипулацията, освен чрез купуване на гласове, ще бъде извършена и след края на изборния ден. За пример той посочи наблюдателите, посочи и че хората от РИК не са били добре обучени.
Всъщност през целия изборен ден ГЕРБ изпращаха сигнали и съобщаваха за това на медиите. Габрово, Сливен, Бургас, София, Варна, Кюстендил бяха само малка част от градовете, за които от ГЕРБ алармираха. Най- често за неправомерна агитация, неправомерно издадени удостоверения за гласуване, наблюдатели, които съхраняват у себе си списъци с лични данни на избиратели, предварително попълнени и сгънати бюлетини. Недопускане на избиратели в избирателните си секции по адресна регистрация под предлог, че са подали заявления за гласуване в подвижни избирателни секции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна